piątek, 25 listopada 2016

Krewetki ''Jumbo'' gotowane na parze z dodatkiem oliwy truflowej , limonką w sosie Sweet Chilli

krewetki
ViolaPassion
Co powiecie słoneczka na taką wersję krewetki?
Ja z pewnością będę ją tak jadła , i doszłam do wniosku że gotowana w wodzie czy smażona traci na swoich walorach smakowych.
Wolę bawić się ściąganiem pancerza podczas jedzenia , niż smakować nicość .
Gotowane na parze nie tracą soczystości , smaku i lekkiej  jędrności .


Składniki; 4 osoby
12 krewetek   Jumbo w pancerzu mogą być mrożone
(tylko wyciągamy z 2 godziny przed planowanym gotowaniem)
sok z połowy limonki
1/2 limonki pokrojona w trójkąty
1/2 papryki czerwonej i żółtej pokrojone metodą "Julienne"
garść pieczarek pokrojone na 4 części podpieczone na patelni bez tłuszczu
1/2 cebuli opalonej na patelni bez dodatku tłuszczu
garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki
250ml sosu Sweet Chilli
1 łyżeczka oliwy truflowej
1 mała papryczka chilli drobno pokrojona
sól morska grubo mielona


Sposób:
Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków.
Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą.
Zostawiamy na kilka chwil.
Zajmujemy się warzywami .
Papryką, cebulą i pieczarkami .
Papryka na talerzu ma być surowa , pieczarki i cebula podpieczona .
W dużym garnku musimy zagotować wodę , dodajemy oliwę truflową i kładziemy wzdłuż linii brzegowej możemy  drugi patyk położyć tak by krewetki nie wisiały w powietrzu (patrz zdjęcie) ,przykrywając przykrywką.
Gotujemy na parze około 4 minut, krewetki muszą zmienić kolor na czerwony.
Wykładamy wedle fantazji ,polewamy całość sosem Sweet Chilli ,i same krewetki skrapiamy kilkoma kroplami truflową oliwą.
Posypujemy ziołami i papryczka chilli
Podajemy od razu na stół.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania