poniedziałek, 1 maja 2017

Saag Aloo Indyjki przepis na ziemniaki ze szpinakiem


Saag Aloo wyprawa do Indii
ViolaPassion


Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. 
Od zawsze była na NIE  
Dziś ugotowałam dla niej , przy niej, z nią ;-)
Kilka tradycyjnych dań. 
Zmieniła swoje zdanie.
OD Dziś jest na duże TAK.
A ja jestem szczęśliwa że spędziłyśmy miło razem czas.
KOCHAM Cie Mamuś
Kuchnia Indyjska
ViolaPassion
Tak wyglądał nasz stół.
Postaram się szybko wprowadzić przepisy do bloga .
Dziś gotujemy ziemniaki Saag Aloo 


Składniki :
2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu albo mielony 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego- może być pasta imbirowa
  • 1 łyżeczka turmeric przyprawa
  • 1 łyżka garam masala
  •  350g świeżych lub mrożonych szpinaków
  • troszkę wody 



Sposób:
Gotujemy ziemniaki na pół twardo.Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Smażymy nasiona kuminu na maśle dodając po troszku 
olej aż nasiona zaczną brązować.
Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i imbir 
i smażymy na złoty kolor
Dodajemy gotowane ziemniaki, kurkumę i garam masala 
 troszkę wody, aby zwilżyć naczynie.
Dodać szpinak i mieszać przez 6-8 minut, aż szpinak zwiędnie,
 a ziemniaki dojdą do pożądanej miękkości

SAAG ALOO RECIPE Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania