niedziela, 26 czerwca 2016

Kiszka ziemniaczana


Kiszka ziemniaczana
ViolaPassion 

Tradycja za wschodu Europy ,
Narody Słowiańskie:Białoruś,Polska ( wschodnia część),Ukraina,Rosja

Kochammmmmmmmmm!!!!!
W Anglii bardzo ciężko jest dostać flaki akurat do tej potrawy.
Ponieważ flak na kiełbasę się nie na daje potrzebujemy kiszkę tzw. pasztetową

Składniki:(6 osób)
5 kg ziemniaków
1 kg.kiszek
300g boczku wędzonego
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól,pieprz,majeranek do smaku
smalec,olej
2 surowe jajka
Wedle uznania kasza manna ale nie koniecznie
około 4-5 szklanek wody(po raz pierwszy sprawdziłam tą metodę i powiem wam że cisto było miękkie a kiszka nie pękła podczas pieczenia)


Flaki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i resztek,(pozostawiając troszkę tłuszczu)
Płuczemy pod biedzącą wodą,jeśli kupujemy kiszki solone a zazwyczaj tak jest  radzę pozostawić na noc w wodzie często zmieniając wodę.
Ziemniaki tarkujemy , 2 cebulę i czosnek.
Polecam elektryczną maszynkę jeśli nie posiadamy musimy użyć specjalna ręczną  tarkę do ziemniaków.
Do ciasta dodajemy :sól,pieprz,majeranek dwa wbite jajka i wyrabiamy na jednolitą masę.
*wedle uznania dodać możemy trochę kaszy mannej i mąki ziemniaczanej-ja tym razem nie dodałam
i powiem wam że kiszka nie była ubita,twarda,była miękka ,inna.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy,dodając również pokrojoną w kostkę cebulę,odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.
I dodajemy do ziemniaków
Wszytko mieszamy i wyrabiamy,dodajemy wodę.
Nadziewamy nasze kiszki farszem.
Warto początek i koniec podwiązać sznurkiem,albo wykałaczką.
Kochani Kiszka musi być luzna ta metoda pozwoli nam uniknąć pękania.






Smarujemy blachę smalcem,rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni,
Polewamy olejem po wierzchu,i kładziemy plastry smalcu na górę.
Zmniejszamy temperaturę do 180 C
Wsadzamy na około 15 minut,następnie wyciągamy i nakłuwamy wykałaczką podlewając tłuszczem.
Czynność powtarzamy kilka razy podczas pieczenia .








Pieczemy około 60-70 minut  w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze
podlewając tłuszczem,
Po około 40 minutach przewracamy na drugą stronę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania