poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zupa Grochowa



Tradycyjna zupa grochowa,znana również jako zupa wojskowa.


Składniki:
0,5kg wedzonych żeberek
30 dag wędzonego boczku
1 marczew
około 300g grochu łuskanego (gdy nam się śpieszy groch pułówki będzie doskonały)
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka łyżek startego majeranku,
sól,pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Ziemniaki

Sposób:












Przygotować musimy bulion z gotowanych żeberek.
Gotujemy około 30 minut,
W miedzy czasie obieramy ziemniaki kroimy w kostkę,marchew i czosnek.
Kroimy boczek w kostkę i cebulę.
Jeśli decydujemy się na groch cały musimy go zalać wodą i pozostawić na noc .

Wyciągamy żeberka z wywaru obieramy z kości i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu
 razem z boczkiem kilka minut,dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli.
Do bulionu wrzucamy ziemniaki,groch,liść laurowy,ziele angielskie, i prażone mięso z cebulą ,czosnek,
Gotujemy do czasu aż ziemniaki będa miękkie,a groch rozgotowany .
Dodajemy majeranek rozcierając w dłoniach wtedy wydobywamy aromat majeranku,pieprz,sól do smaku.
Polecam zupę zjeść z Polskim świeżym chlebem.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania