wtorek, 31 maja 2016
Klops
Składniki:
1 kg.mięsa mielonego(wieprzowe lub drobiowe)
2 suche bułki namoczone w mleku i wyciśnięte
100ml bulionu
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól,pieprz do smaku
natka pietruszki
2 surowe jajka
2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę
1 cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżka bułki tartej
Sposób:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek wyciśnięty na prasie, majeranek,drobno posiekaną pietruszkę,surowe jajka,i potarkowaną cebulę na drobnych oczkach
sól i pieprz do smaku.
Wyrabiamy jednolitą masę
Na koniec dodajemy pokrojone jajka w kostkę i delikatnie mieszamy.
Całość umieszczamy w foremce wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą
Dzięki temu nasz klops fajnie się zapiecze i będzie bardziej chrupiący a nie ugotowany od spodu.
Nagrzewamy piekarnik 220C
Podlewamy nasz klops bulionem delikatnie rozprowadzając łyżką (nie całym zostawmy troszkę i podlejemy go jeszcze w połowie pieczenia będzie wtedy soczysty)
Zmniejszamy temperaturę w piekarniku 180C i pieczemy około 45 minut do godziny w zależności czy mamy termoobieg
Po upływie 20 min pamiętajmy o podlaniu klopsa raz jeszcze bulionem.
Gdy już się upiecze nie wyciągajmy od razu pozostawmy go w piekarniku 5 minut po to by odpoczął
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania