poniedziałek, 30 maja 2016

Pasztet z kaczki




Składniki:
1 kaczka 1.7kg
700 dag.boczku
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
2 suche bułki
3 ząbki  czosnku
Natka pietruszki
2 łyżki  majeranku
1 łyżka czabru
1 łyżka  gałki  muszkatalowej
1 paczka suszonych  grzybów
Pieprz sól
3 liście  laurowe
6 ziaren owocu jałowca 

Sposób:
*Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą.
*Kaczkę  gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe
*Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu.
*Gdy juz  kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia  razem z warzywami i boczkiem
Wywar zostawiamy.
*Gdy  wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy;
(Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula,
bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów
*Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek
Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały.
Mieszamy aż wyrobimy jednolitą  masę
Nagrzewamy piekarnik do 220°C
Smarujemy blache  gęsim smalcem i formujemy  nasze mięso.
Zmiejszamy  temperaturę  w piekarniku na 200 °C
Gdy mamy pasztet  na foremkach podlewamy równomiernie naszym  wywarem
Dzięki  temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie  soczysty
Pieczemy około  45 min
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania