Składniki:
1 kaczka 1.7kg
700 dag.boczku
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
2 suche bułki
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
2 łyżki majeranku
1 łyżka czabru
1 łyżka gałki muszkatalowej
1 paczka suszonych grzybów
Pieprz sól
3 liście laurowe
6 ziaren owocu jałowca
700 dag.boczku
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
2 suche bułki
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
2 łyżki majeranku
1 łyżka czabru
1 łyżka gałki muszkatalowej
1 paczka suszonych grzybów
Pieprz sól
3 liście laurowe
6 ziaren owocu jałowca
Sposób:
*Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą.
*Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe
*Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu.
*Gdy juz kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem
Wywar zostawiamy.
*Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy;
(Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula,
bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów
*Dodajemy jajka,gałke muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru ,majeranek
Mieszamy dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki oraz drobno posiekane grzyby które nam zostały.
Mieszamy aż wyrobimy jednolitą masę
Nagrzewamy piekarnik do 220°C
Smarujemy blache gęsim smalcem i formujemy nasze mięso.
Zmiejszamy temperaturę w piekarniku na 200 °C
Gdy mamy pasztet na foremkach podlewamy równomiernie naszym wywarem
Dzięki temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie soczysty
Pieczemy około 45 min
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania