czwartek, 12 maja 2016

Pierś z KACZKI z karmelizowaną marchewką i sosem malinowo-chrzaowym



Pierś z kaczki
ViolaPassion





Zacznijmy na początek od piersi z kaczki 



SKŁADNIKI;
2 piersi kaczki ze skórą
szczypta pieprzu i soli
smalec z gęsi (moze byc zwykly olej)
marchew

mix sałata
pomarańcza albo dobrej jakości sok pomarańczowy

DO SOSU:
2 tarte buraki
2 -3 łyżki chrzanu
maliny garść
vinegar kilka kropel

Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem
Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je
skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą
piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu
piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi
piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni)
następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty
usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły
następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry
Na mix salaty ale wedle uznania

Sos:
bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego daje wiecej chrzanu i vinegar kilka kropel

Karmelizana marchew :
zmienilam se przepis bo normalna mi nie podchodzi
Najpierw gotuje marchew najlepsza jest ta malutka i slodka
podgrzewam na patelni tluszcz ktory wytopil mi sie z kaczkuszki podlewam sokiem z pomaranczy dodaje troszke cukru i na chwile kąpie marchew w tym wynalazku i tyle.
Tym super sosikiem polewam rowniez piers
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania