![]() |
ViolaPassion |
Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy ;-)
Następny pasztet który ogarnęłam
Następne "niebo w gębie"
Dziczyzna
Uwielbiam.
Robiłam już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe.
A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam.
Składniki:
1 bażant waga ok.1,5 kg
300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki
200g-300 boczku surowego
200g wątróbki drobiowej
1 sucha bułka namoczona w mleku
3 ząbki czosnku
1 cebula średniej wielkości
1 marchew
1 pietruszka korzeń
1 seler korzeń
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 listki laurowe
Kilka ziaren owocu jałowca
Sól ,pieprz
2 łyżki gęsiego smalcu
2 świeże jajka
2 pomidorki przecięte na pół i grillowane
Wino czerwone -do marynaty
Sposób:
Bażanta marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu.
Następnego dnia:
Mięska myjemy oczyszczamy z błonek również wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większym garnku.
Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę rozmarynu ,owoce jałowca.
Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy około 1.5 -2 h wszystko razem.
Wątrobie wystarczy godzina
Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek .
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami.
Bulionu nie zlewamy!!!!!!
Mięso obieramy z kości i dodajemy:
bułkę ,warzywa , cebulę mielimy w maszynce 5-6razy .
Albo blendujemy wtedy wyjdzie nam naprawdę puszyste smarowidło ;-)
Mieszamy wszystko dokładnie dodając dwa jajka .
Sól , pieprz do smaku.
Zawijamy w tzw. "cukierki" najpierw w folie spożywczą a później w aluminiowa.TUTAJ ZOBACZYSZ JAK
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wżenia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
Wyciągamy nasze paszteciki za pomocą cedzaka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ja folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się.
Jest jeszcze opcja pieczenia
Układanie w foremki:
Proponuję wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta.
Następnie umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek na wierzch.
To wszystko.
Jeśli paszteciki gotujemy polecam obtaczać je w czarnuszce tóż po tym jak rozpakujemy je z zawiniątek
Smacznego słoneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania