![]() |
Viola |
Gulasz to jedna z potraw którą możemy się szczycić
Oczywiśce jej początek nie jest zapisany w Polsce.
Ale świadczy o o tym że Polak potrafi , i jest kreatywny.
Niby nic trudnego,i chyba każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić,
Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata.
Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina.
Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe.
Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę.
Składniki:
1.5 kg schabu wieprzowego (moja rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu)
2 czerwone cebule
1 cebula biała
1 główka czosnku
2 marchewki
1 papryka czerona i jedna zielona
pół pora
300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu)
3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania)
6 łyżeki oleju roślinnego
1łyżka masła
4 łyżki mąki przennej
2 litry bulionu kurczęcego
6 łyżek słodkiej papryki
3 łyżki prażonej cebuli

Kroimy mięso w większą kostkę,i szykujemy marynatę;
2 kostki rosołowe,łączymy z olejem tak aż się rozpuści
Pokrojoną czerwoną cebulę w drobną kostkę i czosnek drobno
siekany wrzucamy do miski,następnie mięso,majeranek trochę soli i pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso.
Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą.
acz kolwiek im dłużej tym lepiej.
W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki.

Krok następny:
Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso
i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy
Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut.
Zalewamy mięso bulionem
Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i szkimy pora,cebule i czosnek.
Dodajemy 3 łyżki cebuli prażonej i 2 łyżki słodkiej papryki,gdy ważywa będą zeszklone podlewamy bulionem z naszego garnka gdzie mamy mięso.
I redukujemy z 5 minut.
Całość dodajemy do garnka .
Gotujemy około 20 minut.
NASTĘPNIE:
Dodajemy paprykę,pieczarki gotujemy następne 15 min.
Sos:
Wyławiamy jak najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy.
W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy.
Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu.
Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach,
Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz ma ciemniejszy kolor.
Wstawiamy makaron do zimnej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
I gotujemy.
Ważne by makaron nasz zachartować pod zimną bierzącą woda dzieki temu nie bedzie nam się sklejał,odcedzamy i tyle .
Smacznego
Zapraszam do kometarzy,krytyki buziaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania