Składniki:
Jedna dynia piżmowa
Jedna pierś z kurczaka
Jedna większa cebula
2 duże ziemniaki
1 marchew
sól,pieprz do smaku
1 łyżka Gałki Muszkatołowej
szczypta papryki chili
1 łyżka oliwy z oliwek,albo masła
Świeża natka pietruszki
3 łyżki śmietany 18 % do zup
1 litr bulionu
Sposób:
Obieramy dynię,wyciągamy z niej miąższ (nie potrzebujemy)i kroimy niestarannie
Pierś z Kurczaka i marchew kroimy tak samo.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Pietruszkę siekamy
**Za chwile będziecie zdziwieni dlaczego prażę najpierw cebulę?
Otóż kochani poznałam ten sposób na kuchni Marokańskiej, taka metoda wzbogaca smak i potrawa pachnie inaczej i smakuje i już nie robię inaczej, bo uwielbiam go i zachęcam was gorąco raz zróbcie tak,na pewno zmienicie swoje zdanie tak jak ja .**
Do garnka dajemy 1 łyżkę oliwy albo masła ,i szklimy cebulę,
około 5-7 minut często mieszając .
Następnie dodajemy kurczaka,gałkę muszkatołową,sól pieprz.
Smażymy 10 min. mieszając często .
Dodajemy cukinie dalej prażymy wszytko i po 5 min ziemniaki .
Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 20 min.
Odstawiamy naszą zupę aż się trochę schłodzi.
Blendujemy ,dodajemy śmietanę paprykę i gotujemy 15 min na średnim ogniu.
Pod koniec Pietruszkę wcześniej drobno posiekaną
Smacznego zapraszam do komentarzy ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania