piątek, 20 maja 2016

Faszerowany bakłażan z wędzona papryka

                              FASZEROWANY  BAKŁAŻAN
                           Z WĘDZONĄ PAPRYKA
        
          
  
SKŁADNIKI:
2 Bakłażany
1 Słodka papryka  czerwona
Mozzarella
Pieczarki
1 Natka pietruszki
1/2 natki kolendry
1 szczypior
pół pora
Wędzona papryka w proszku
sól,pieprz do smaku
1 jajko
cebula do dekoracji
Łyżka oliwy z oliwek

SPOSÓB:
Bakłażany,myjemy przecinamy wzdłuż na pół.
Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w 200C na jakieś 15 min.
Mozzarelle tarkujemy na dużych oczkach.
Siekamy pietruszkę kolendrę i szczypior drobno,
Pora przekrajmy wzdłuż i również kroimy drobno.
Paprykę i pieczarki tarkujemy na dużych oczkach
Wszystko wrzucamy do miski dodajmy jajko ,sól pieprz i wędzoną paprykę (papryki nie za wiele)
Wszystko razem mieszamy.
Wyciągamy nasze bakłażany,i jak troszkę przestygną faszerujemy je.
Smarujemy pędzelkiem  Oliwą z oliwek i pieczemy pod przykryciem następne 30 min na programie fun 150 C

*Cebule delikatnie nacinamy jedna warstwę i delikatnie staramy się ją oderwać od pozostałej części
Rozgrzewamy patelnie bez oleju i prażymy.

SMACZNEGO!!!!


2 komentarze:

  1. Slinka cieknie, taka pychota. Jutro zakupy potrzebnych produktow i do dziela. Dzieki Wioletka jestes wielka...Kazia

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania