czwartek, 12 maja 2016

Kurczak- Tikka Tandoori Masala

Kurczak- Tikka Tandoori Masala
ViolaPassion



hicken tikka tandoori masala
z ziemniakami saag aloo (przpis na ziemniki będzie oddzielnie)

Skład :
400g pomidorow z puszki bez skory 
300 ml kremowej smietany 
Sol pieprz 
Świeża kolendra do dekoracji
Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak )

Przygotowanie kurczaka: 
1.
Kroimy w kostki 2.5-3 cm
Z polowy cytryny wyciskamy sok
I zalewamy mieso dodajav trochę soli do smaku okolo 1/2 lyzki
Pozostawiamy na 20 min
85g naturalnego jogurtu najlepuej grecki
3 lyzki smietany kremowej
1 lyzka "Gram" mąki (mąka z cieciorki)
1lyzka pasty czosnkowej
1 lyzka pasty imbrowej
1/2 -1 lyzki chilli puder
2 lyzki slodkiej papryki
2 lyzki przprawy tandoori
1 lyzka mielonej kolendry
1 lyzka mielonego kminu
1 lyzka mielonego turmeric-u
2 lyzki warzywnego.oleju
2:
Jogurt smietana i GRAM mąkę mieszamy aby uzyskac jednostajna mase
Na wolnym ogniu tuszymy ciagle mieszajac dodajemy reszte skladnikow
Tj.pasta czosnkowa imirowa chilli kmin turmeric ciagle mieszajac
Okolo 5 min
Zostawiamy do wystygniecia i zalewamy naszego kurczaczka ta marynata niby powinno odstawic sie na kilka godzin ale ja nie mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny
3: WRACAMY DO POCZATKU

SOS TIKKA masala
2 lyzki oleju z warzyw
1 glowka czosnku posiekanego
1 swierza czerwona papryczka chilli
1 lyzka mielonego kminu
2 lyzki slodkiej czerwonej papryki
1/2 lyzki soli
Pieprz 

Sposob:
Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy
3 lyzki oleju
*Smażymy czosnek i osta papryczke sol pieprz okolo 30 sekund
*dodajemy.pomidory najlepiej wczesniej je zblendowac
*Zmniejszamy ogien.i tak redukujemy okolo 10 min
*dodajemy naszego kurczaka i na średnim ogniu smazymy okolo 15 min
* na wierzch sypiemy swierza kolendre toż przed podaniem
Do.zageszczenia sosu polecam ta swietna mąkę "Gram" wspaniala i nie trzeba jej wiele
Wiem duzo tego ale niebo w gebie
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania