czwartek, 12 maja 2016

Zupa Harira

Harira
ViolaPassion



Pierwszy dzień na kursie 
KUCHNIA MAROKAŃSKA 
przedstawiam wam zupę o imieniu HARIRA niebo w gębie i bardzo łatwe do.zrobienia 
idzie.zakochać się w tych smakach a to początek kursu


PRZEPIS : 
200g piersi z kurczaka (moze byc jagniecina lub wołowina )
3 średnie cebule
1 seler naciowy
1 Szklanka zielonej soczewicy
1 Ciecierzyca (puszka)
Jeśli będzie "surowa" namoczyć na noc bo w puszcze jest juz gotowa
Imbir moze byc świeży lub w proszku (do smaku)
Makaron nitki (najlepiej wstążki)ale cienkie
2×Koncentray pomidorowe
Sol pieprz
Mozna dodac papryke ostra i slodka po lyzeczce do smaku
Olej i lyzka masla
Natka pietruszki
Natka kolendry 

Sposob:
Piers pokroić w drobna kostke i 2 cebule
Wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem cebule i troszke ja zeszklić
*Dodac kurczaka sol pieprz
Często mieszajac na duzym ogniu Smażymy.
Dodajemy imbir
*W miedzy czasie kroimy nasz seler w drobna kostke cala natke pietruszki i kolendry
*połowę selera wrzucamy do garnka
Cala Koledre i pietruszke (zostawiamy troche do posypania na wierzch )
Jeden koncentat i zalewamy woda by trzy krotnie zakryć nasze produkty
Gotujemy okolo 20 minut i dodajemy 
*Trzecia cebule kroimy w kostke rozgrzewamy patelnie i wrzucamy razem z druga polowa pokrojonego selera
Pieprz sol do smaku plus koncentat
Podlewamy.naszym bulionem i tak redukujemy z 10 min wrzucamy.do garnka
*dodajemy znow wode i gotujemy 45 minutek
Mieszajac od czasu.do czasu
Dodajemy ciecierzyce po 5 min makaron i po nastepnych 5 min konczymy nasze gotowanie
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania