piątek, 13 maja 2016

Pizza

Pizza
ViolaPassion


Składniki : 
Około 2 szklanek mąki pszennej
Plus troszkę do podsypywania podczas ugniatania
1/2 łyżeczki cukru (dodajemy do drożdży) żeby podeszły
Mniej niż 1/4 kostki świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
5 łyżeczek oliwy z oliwek
150 ml wody albo mleka

********************************
Sposób:
*Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie /mleku dodając cukier
*Odstawiamy w miseczce pod przykryciem w ciepłe miejsce aż zaczną "chodzić "
*Do miski wrzucamy mąkę ,oliwę,sól
I zalewamy drożdżami
*Wygniatamy ciasto aż będzie gładkie
Miskę odstawiamy pod przykryciem znów w ciepłe miejsce

*Gdy już będzie gotowe :

Rozwałkować musimy cisto formujemy na blachę ( ja zawsze rozkładam na cała dużą blachę odcinając nie równe brzegi na papier do pieczenia uprzednio posmarowanym troszkę oliwą żeby później lepiej odeszło i nie przylegało do blachy
*Czasem zawijam brzegi wsadzając w środek ser żółty
A TYM RAZEM ROZWAŁKOWAŁAM CIASTO i pokrywką od największego garnka jaki mam odcisnęłam piękny okrąg ścinając nadmiar ciasta nożem.
Wstyd się przyznać ale nie umiem w powietrzu operować plackiem
*Smaruję ciasto sosem pomidorowym i posypuję dużą ilością bazylii
I to cała filozofia

**FARSZ wedle uznania**

Tu opisze po kolei i powiem ze pierwszy raz tak złożyłam ja i była naprawdę smaczna
A więc ciasto.
Troszkę oliwy rozciągnęłam razem z sosem pomidorowym
Bazylia
Ser żółty ,mozzarella
Cebula czerwona i dymka
Pieczarki
Bazylia
Pepperoni , Salami , boczek ,szynka parmeńska na zmianę
Bazylia suszona
Rozmaryn
Słodka papryka
Oliwki czarne
Ser Mozzarella ( taki w kostce bialy ) kilka plastrów
szczypiorek
Bazylia i znów żółty ser mozarella
Piekłam 12 minut w 180C
Posypałam raz jeszcze serem tartym i parmezanem  i jeszcze minutka w piekarniku
Dla mnie super
Smacznego

pizza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania