Tajine z baraniny
Przysmak prosto z Maroko
Składniki:
1.kg baraniny (możemy wybrać 4ćwiartki z kurczaka albo 1 kg jagnięciny )
2 cebule
5-7 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek ,albo oleju roślinnego
1 kg. dużych Ziemniaków
250g. Zielonego groszku
1 lyżka turmerik-u
1 łyżka imbiru
1/2 natki świeżej kolendry i pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka soli
Kochani jeśli robimy mięso czerwone( jagnięcina i baranina) to:
Trzeba jeszcze 2 duze pomidory , 1 łyżka papryki czerwonej i proponuje więcej czosnku.
Podczas gotowania będziemy co jakiś czas dodawać Wodę
wiec i będziemy musieli podsypywać nasze przyprawy.
WSKAZÓWKA:
Uwielbiam baraninę,nie którzy nie mogą jej przewąchać
Otóż mam na to swój sposób,minimum 6 godzin w mleku,
czosnku i rozmarynie.Ja staram się zostawić 24h przed szykowaniem
Mięso super !!!
Mega miękkie i nie pachnące w specyficzny sposób.
CIEKAWOSTKi:
*I w zależności z jakiego mięsa robimy nasze danie łącznie
z sosem bedzie miało inny kolor.
*Do tej potrawy w Maroku używa się specjalnych
glinianych stożkowych garnków i gotuje się
to danie około 3 godzin na wolnym ogniu.
MY POTRZEBUJEMY NATOMIAST DUŻEGO GARNKA Z PRZYKRYWKA.
SPOSÓB;
Do kurczaka:
Zioła (pietruszka i kolendra) siekamy drobno
Kroimy drobno czosnek i mieszamy wszytko razem,
Do czerwonego mięsa :
NIE DODAJEMY TYLKO CZOSNKU
W misce mieszamy wszytko; mięso,oliwe,wszystkie przyprawy,zioła
Kroimy cebulę w Kostkę drobniutko i mieszamy nasza marynatę tak by wszytko wetrzeć w mięsko.
Odstawimy na 10 mni do lodówki
Wstawiamy nasz garnek na ogień dodając masło przewracając smażymy
około 10 minut dolewając Wodę okolo 500ml.
Często mieszając bo nie chcemy by nam przyległo mięsko do dna.
Czerwone mięso tuszymy okolo 30-40 min dłużej niż kurczaka z wiadomych przyczyn dodając pokrojone drobno pomidory i łyżkę a nawet dwie słodkiej papryki.
Obieramy ziemniaki i kroimy wzdłuż jak frytki tylko 3 razy grubiej.
Gotujemy następne 15 min.
Dodajemy zielony groszek i znów 15 min.
To wszytko
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania