środa, 18 maja 2016

Pierś z kaczki po Tajsku



                            PIERŚ Z KACZKI PO TAJSKU
                                           Z CHILI I LIMONKĄ
Kaczka po Tajsku
ViolaPassion
SKŁADNIKI:
2 PIERSI całe Z KACZKI
2 ZĄBKI  CZOSNKU
4  ŁYŻKI  BRĄZOWEGO CUKRU
3 ŁYŻKI  SOKU Z LIMONKI
1 ŁYŻKA  SOSU  SOJOWEGO
1 ŁYŻKA  SOSU CHILI
1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi
2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO
150ML.BULIONU Z KURCZAKA
RYŻ
WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA
1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA
OGÓREK DO DEKORACJI
sól,pieprz do smaku

SPOSÓB; 
Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę.

Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili.
Smarujemy nasze piersi ,z obu stron.
I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny.
Im dłużej w marynacie tym lepiej.
Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę





*Obieramy cebule  i kroimy w piórka                                                      
*Na rozgrzaną patelnie dodajemy nasza sebule i jak juz będzie się szklić dodajemy resztę warzyw około 10 minut wszytko razem posmażamy często mieszając,do smaku proponuje dodać sól podlać troszkę sosem sojowym i zredukować.
Ważne by ta czynność była robiona razem z kaczką w przeciwnym razie będziemy jeść zimne warzywa bądź zmuszeni będziemy do odgrzania nie będzie smacznie





*Następnie zabieramy się za naszą kaczkę ,
Rozgrzewamy patelnię dodając nie wielką ilość oleju albo smalcu z gęsi.
Piersi kładziemy skórką do dołu jest to bardzo ważne dzięki temu wytopimy tłuszcz. Smażymy 5 min na średnim ogniu.
Przewracamy i smażymy około 2,3 min.
Resztę marynaty i bulion mieszamy i polewamy nasze piersi, tuszymy okolo 2 minuty.
Dodajemy sól,pieprz
Dodatki to wasza fantazja
Smacznego 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania