czwartek, 2 czerwca 2016
Chicken Curry
Znów podjęłam wyzwanie i ugotowałam kurczaka w curry
SKŁADNIKI:
0,5 KG PIERSI Z KURCZAKA
2-3 CEBULE POKROJONE W PIÓRKA plus jedna cebula pokrojona w kostkę którą będziemy smażyć oddzielnie z nasionami musztardy
4-5 ZĄBKÓW CZOSNKU
4 ŁYŻKI OLEJU
KORZEŃ IMBIRU
POŁOWĘ KOLENDRY
OKOŁO 2 SZKLANEK WODY
2 ŁYŻKI MIELONEJ KOLENDRY
1.5 ŁYŻKI CHILI PUDER
0,5 TURMERIC
0.5 PIEPRZU
0,5-1 ŁYŻKI GARAM MASALA
1 ŁYŻKA NASION MUSZTARDY
SÓL
5 LIŚCI CURRY
SPOSÓB:
Na patelnie dodajemy olej i podgrzewamy ,dodajemy pokrojoną cebulę,czosnek ząbki przekrojone na pół,i starkowany imbir .
Mieszamy wszytko dokładnie cebula musi zbrązowieć dodajemy trochę soli.
Wszystkie nasze przyprawy na raz dodajemy bezpośrednio na patelnie pożądnie mieszamy.
Jeśli chcemy użyć pomidorów śmiało możemy kilka dodać ale wcześniej musimy pokroić w kostkę.
Dodajemy Wodę,i kurczaka.Mieszamy dosyć intensywnie by pokryło nam się mięso.
Gdy kurczak nam przechodzi
Na drugą patelnie dodajemy 2 łyżki oleju rozgrzewamy bardzo mocno dodajemy łyżkę nasion musztardy i jedną pokrojoną cebule w kostkę dodajemy 5 listków curry i mieszamy. smażymy około 3,4 minut na średnim ogniu.
Dodajemy do naszego głównego dania,i tuszymy około 15-20 minut.razem z kolendrma posiekaną
Pierś z kurczaka szybko dochodzi jeśli będziecie robić np,udka czy baraninę wiadomo że czas się wydłuży.
Smacznego.
Podajemy z chlebem Naan przepis znajdziecie na mojej stronie w etykiecie kuchnia Indyjska
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania