piątek, 3 czerwca 2016

Chicken Tikka Masala z chlebem Naan


Następne wyzwanie jestem  Polką,która kocha Indyjskie smaki.

Składniki:
0.5 piersi z kurczaka pokrojonego w większą kostkę
2-3 łyżki zsiadłego mleka
1 łyżka Tandori
1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek
1 łyżka mix Masala
1 łyżka pasty z czosnku
1 duża szczypta soli


Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2)
Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając dosyć często około 10 minut. (zdjęcie 3)
Odstawiamy kurczaka na bok żeby ostygł.
Następnie nadziewamy go na duże wykałaczki do szaszłyków najlepiej na metalowe (zdj.4)
Następnie opiekamy nad gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6
Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos.

Sos składniki:


2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły
1 łyżka pasty czosnkowej
1 czerwona cebula zmiksowana
5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej
3-4 łyżki proszku z nerkowca
(jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca zmielmy)

1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek
1 łyżka Masala mix
1 szklanka wody
1 łyżka chicken tikka masala
1 łyżka tandori kolor
1 łyżka garam masala

Sposób:
Na patelnię dodajemy olej,pastę czosnkową i mieszamy.
Dodajemy cebulę,kolendrę,1 łyżkę Kashmiri chili ,masala mix, orzechy nerkowca,
woda 1/2 szklanki i mieszamy.
Następnie 1 łyżka chicken tikka masala,1 Tandori kolor i garam masala.
Mieszamy i przykrywamy gotujemy około 10 min.
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy naszego kurczaka oczywiście ściągamy go z wykałaczek,
Tuszymy około 10-15 min
Smacznego
Polecam to danie również z chlebem Naan
przepis na stronie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania