Składniki:
Piersi z kurczaka
PÓŁ papryki czerwonej
PÓŁ papryki żółtej
1 czerwona cebula
2 torebki ryżu
2 jajka
1Kostka rosołowa
2 łyżki słodkiej papryki
Piersi z kurczaka
PÓŁ papryki czerwonej
PÓŁ papryki żółtej
1 czerwona cebula
2 torebki ryżu
2 jajka
1Kostka rosołowa
2 łyżki słodkiej papryki
Mąka
3-4 łyżki curry
Olej do kotletów
Olej musztardowy do ryżu, ale może być zwykły
Sól
3-4 łyżki curry
Olej do kotletów
Olej musztardowy do ryżu, ale może być zwykły
Sól
woda
Sposób:
Kurczaka myjemy i przekrajmy na cieńsze kawałki
Rozpuszczamy Kostkę w 3 łyżkach wody dodajemy paprykę
Rozbijamy jajka i trzepiemy dodając naszą rozpuszczona kostkę rosołową
Kąpiemy kurczaka w takiej miksturze i pozostawiamy na kilkanaście minut.
*Nastawiamy ryż w garnku dodajemy sól
Gdy ryż się ugotuje płuczemy go pod zimna wodą,odcedzamy
Pamiętajmy żęby go nie rozgotować
*Kroimy cebule i paprykę w kostkę.
Rozgrzewamy garnek albo wysoką patelnię dodajemy najpierw cebulę i szklimy następnie paprykę i curry podlewamy trochę wodą
Kurczaka myjemy i przekrajmy na cieńsze kawałki
Rozpuszczamy Kostkę w 3 łyżkach wody dodajemy paprykę
Rozbijamy jajka i trzepiemy dodając naszą rozpuszczona kostkę rosołową
Kąpiemy kurczaka w takiej miksturze i pozostawiamy na kilkanaście minut.
*Nastawiamy ryż w garnku dodajemy sól
Gdy ryż się ugotuje płuczemy go pod zimna wodą,odcedzamy
Pamiętajmy żęby go nie rozgotować
*Kroimy cebule i paprykę w kostkę.
Rozgrzewamy garnek albo wysoką patelnię dodajemy najpierw cebulę i szklimy następnie paprykę i curry podlewamy trochę wodą
następnie dodajemy ryż wszytko musimy wymieszać i ze sobą połączyć
Gotujemy na małym ogniu około 5-10 min .
Gotujemy na małym ogniu około 5-10 min .
W zależności jak ugotowaliśmy ryż (nie chcemy papki )
Chodzi o to żeby ryż był dalej sypki.
Kurczaka musimy już tylko obtaczać mąka i usmażyć z dwóch stron na złoty delikatny kolor
Pod koniec smażenia polecam dodać pół szklanki wody dzięki temu kotlet będzie bardzo miękki
Chodzi o to żeby ryż był dalej sypki.
Kurczaka musimy już tylko obtaczać mąka i usmażyć z dwóch stron na złoty delikatny kolor
Pod koniec smażenia polecam dodać pół szklanki wody dzięki temu kotlet będzie bardzo miękki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania