środa, 8 czerwca 2016

Filet z kurczaka z ryżem w curry










Składniki:
Piersi z kurczaka
PÓŁ papryki czerwonej
PÓŁ papryki żółtej
1 czerwona cebula
2 torebki  ryżu
2 jajka
1Kostka rosołowa
2 łyżki  słodkiej  papryki
Mąka
3-4 łyżki  curry
Olej do kotletów
Olej musztardowy do ryżu, ale może  być zwykły
Sól
woda

Sposób:
Kurczaka myjemy i przekrajmy na cieńsze  kawałki
Rozpuszczamy Kostkę  w 3 łyżkach wody dodajemy paprykę
Rozbijamy jajka i trzepiemy dodając  naszą rozpuszczona kostkę rosołową
Kąpiemy   kurczaka w takiej miksturze i pozostawiamy na kilkanaście  minut.
*Nastawiamy ryż  w garnku dodajemy sól
Gdy ryż  się ugotuje płuczemy  go pod zimna wodą,odcedzamy
Pamiętajmy żęby go nie rozgotować
*Kroimy cebule i paprykę  w kostkę.
Rozgrzewamy garnek albo wysoką  patelnię dodajemy najpierw cebulę i szklimy następnie  paprykę  i curry podlewamy trochę  wodą 
następnie  dodajemy ryż  wszytko musimy wymieszać i ze sobą  połączyć
Gotujemy na małym ogniu około  5-10 min . 
W zależności  jak ugotowaliśmy ryż  (nie chcemy papki  )
Chodzi o to żeby ryż  był dalej sypki.
Kurczaka musimy już  tylko obtaczać mąka i usmażyć z dwóch  stron na złoty  delikatny kolor
Pod koniec smażenia  polecam dodać  pół  szklanki  wody dzięki temu kotlet będzie bardzo miękki
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania