poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pieczony kurczak z rozmarynem



Składniki:
1 kurczak około 1.5 kg
2 gałązki  rozmarynu
2 łyżki majeranku
4 łyżki  słodkiej   papryki
1 łyżka  tymianku
1 łyżka  Cząbru
5 ząbków  czosnku
Sól,pieprz 
Oliwa i 2 łyżki  smalcu
Mix  warzywny który  dodajemy 20 min przed końcem  pieczenia(seler czosnek,rozmaryn,pietruszka nać,groszek,marchew,kalafior

Sposób:
Myjemy i Marynujemy kurczaka w wodzie z  obranym czosnkiem i łyżeczka  soli
Pozostawiamy na noc w marynacie
Następnie 
Mieszamy majeranek  paprykę,tymianek cząber,pieprz i sól 
I posypujemy naszego  kurczaka z dwóch stron
Wcześniej smarujemy go oliwa i na wierzch  kładziemy smalec
I polewamy blaszke
Pieczemy około 1.5 godziny w 200°C po 40 min zmniejszamy i też zależy jakiego mamy kurczaka jeśli jest większy potrzebujemy więcej czasu
Od czasu do czasu podlewając  tłuszczem dzięki  temu nie będzie  suchy
20 minut przed końcem  wrzucamy warzywa
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania