poniedziałek, 6 czerwca 2016

Wątróbka kurczeca







Składniki:
500g kurczącej wątróbki
3 cebule średniej  wielkości
Oliwa
Mleko
Sól,pieprz
1 łyżka  majeranku
Do surówki;
Ogórki  kiszone
Kilka  łyżek  oliwy
jedna cebula 
Mąka

SPOSÓB:
Myjemy i oczyszczamy wątroby z żółci itp.
Zalewamy mlekiem na jakiś  czas
Mleko nam wyciągnie  resztę  krwi i sprawi że  nie będzie  nam się rozwalać podczas smażenia  a później  tuszenia potrawy
*Następnie  zlewamy mleko i wszystkie soki płuczemy pod bieżącą  wodą  i panierujemy w samej mące
*Smażymy  na rozgrzanej patelni  uważajcie bo może nam strzelać  wtedy zmniejszamy ogień 
Smażymy  z dwóch  stron na Brązowy kolor ,solimy pieprzymy
*Wątrobę  przenosimy  do garnka z nie wielką  ilością wody i na małym  ogniu zaczynamy  tuszenie
Przykrywamy nasz garnek i mieszamy delikatnie dosyć  często
W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w pióra
Umieszczamy w misce nacieramy odrobina soli  i majeranku  szklimy  na patelni umytej patelni podlewając ją  oliwa
*Gdy już to zrobimy wylewamy wszytko do naszego garnka i łączymy  mieszając 
Tuszymy wszytko  razem około  30-40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem  jeśli  będzie  taka potrzeba dodajmy trochę wody  ale nie za dużo
Bo chcemy mieć  sos własny  a nie jakiś  bulion.
*Gdy wszytko nam się redukuje mamy czas by obrać  ziemniaczki i je wstawić gotując na sypko
I robimy surówek

Sposób  na Surówkę:
Ogórki  kroimy  cienko,cebule  drobno w kostkę  dodajemy około  2-3 łyżek  oleju i pieprz
Jeśli  ogórki są bardzo kwaśne  radzę  wycisnąć  trochę  soku i przepłukać  pod ciepła wodą  ale nie za dużo  bo pozbawimy ogórków  smaku
To wszytko
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania