Składniki:
500g kurczącej wątróbki
3 cebule średniej wielkości
Oliwa
Mleko
Sól,pieprz
1 łyżka majeranku
500g kurczącej wątróbki
3 cebule średniej wielkości
Oliwa
Mleko
Sól,pieprz
1 łyżka majeranku
Do surówki;
Ogórki kiszone
Kilka łyżek oliwy
jedna cebula
Mąka
Ogórki kiszone
Kilka łyżek oliwy
jedna cebula
Mąka
SPOSÓB:
Myjemy i oczyszczamy wątroby z żółci itp.
Zalewamy mlekiem na jakiś czas
Mleko nam wyciągnie resztę krwi i sprawi że nie będzie nam się rozwalać podczas smażenia a później tuszenia potrawy
*Następnie zlewamy mleko i wszystkie soki płuczemy pod bieżącą wodą i panierujemy w samej mące
*Smażymy na rozgrzanej patelni uważajcie bo może nam strzelać wtedy zmniejszamy ogień
Smażymy z dwóch stron na Brązowy kolor ,solimy pieprzymy
*Wątrobę przenosimy do garnka z nie wielką ilością wody i na małym ogniu zaczynamy tuszenie
Przykrywamy nasz garnek i mieszamy delikatnie dosyć często
W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w pióra
Umieszczamy w misce nacieramy odrobina soli i majeranku szklimy na patelni umytej patelni podlewając ją oliwa
*Gdy już to zrobimy wylewamy wszytko do naszego garnka i łączymy mieszając
Tuszymy wszytko razem około 30-40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem jeśli będzie taka potrzeba dodajmy trochę wody ale nie za dużo
Bo chcemy mieć sos własny a nie jakiś bulion.
*Gdy wszytko nam się redukuje mamy czas by obrać ziemniaczki i je wstawić gotując na sypko
I robimy surówek
Myjemy i oczyszczamy wątroby z żółci itp.
Zalewamy mlekiem na jakiś czas
Mleko nam wyciągnie resztę krwi i sprawi że nie będzie nam się rozwalać podczas smażenia a później tuszenia potrawy
*Następnie zlewamy mleko i wszystkie soki płuczemy pod bieżącą wodą i panierujemy w samej mące
*Smażymy na rozgrzanej patelni uważajcie bo może nam strzelać wtedy zmniejszamy ogień
Smażymy z dwóch stron na Brązowy kolor ,solimy pieprzymy
*Wątrobę przenosimy do garnka z nie wielką ilością wody i na małym ogniu zaczynamy tuszenie
Przykrywamy nasz garnek i mieszamy delikatnie dosyć często
W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w pióra
Umieszczamy w misce nacieramy odrobina soli i majeranku szklimy na patelni umytej patelni podlewając ją oliwa
*Gdy już to zrobimy wylewamy wszytko do naszego garnka i łączymy mieszając
Tuszymy wszytko razem około 30-40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem jeśli będzie taka potrzeba dodajmy trochę wody ale nie za dużo
Bo chcemy mieć sos własny a nie jakiś bulion.
*Gdy wszytko nam się redukuje mamy czas by obrać ziemniaczki i je wstawić gotując na sypko
I robimy surówek
Sposób na Surówkę:
Ogórki kroimy cienko,cebule drobno w kostkę dodajemy około 2-3 łyżek oleju i pieprz
Jeśli ogórki są bardzo kwaśne radzę wycisnąć trochę soku i przepłukać pod ciepła wodą ale nie za dużo bo pozbawimy ogórków smaku
To wszytko
Smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania