poniedziałek, 6 czerwca 2016

Stek barani


Uwielbiam, kocham!!!!

Mieszkając  w Polsce  skąd pochodzę
nie znałam  smaku tego mięsa Babcie i mama mówiły  ze śmierdzi  to mięso  na 10 kilometr że  ma specyficzny  zapach
Dlatego tez nie odważyłam się  nigdy zjeść
Dziś  żałuję  ze moja przygoda z tym wspaniałym  i szlachetnym mięsem  zaczęła  się zupełnie  nie dawno i dziś  wiem że  to  nie umiejętność sposobu czyni nas  ślepcami
Gdy jadłam  w restauracjach nigdy nie czułam  jakiegoś przykrego zapachu  mięso  zawsze miękkie  szlachetne soczyste
Pomyślałam zaryzykuje i
JA mam na to patent

Składniki: (dla mojej rodziny ,4 osoby)
Około  1 kg schabu z kością
1 litr mleka
Główka  czosnku
świeży  rozmaryn

Sposób:
Odbieramy kość  od schabu  i Marynujemy w mleku czosnku i świeżym  rozmarynie na minimum 12 godzin ja staram się zostawić  zawsze na 24h
W lodowce  pod przykryciem
A teraz to już w sumie nic
Kroimy  w plastry około 1.5 -2 cm.
Rozgrzewamy elektrycznego grilla  który  piecze z dwóch  stron
I umieszczamy nasze mięso  na 5-7 minut
W zależności  od stopnia wysmażenia
Pieprzymy na sam koniec
Sól  jest tu zbędna
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania