Następne czar-mary z kuchni pysznej i tak bogatej w smaki
Składniki:
4 udka z kurczaka
3-4 cebule plus jedną dodamy pod koniec
1 łyżka imbiru
1 łyżka pieprzu
1/2 łyżka soli ale w miedzy czasie podczas kosztowania możemy dodać więcej
szczypta cynamonu
100g zielonej soczewicy
1 łyżka czubata kozieradki musi być namoczona na całą noc
olej
1 łyżka roztopionego masła
Sposób:
kroimy cebulę w kostkę dodajemy wszystkie składniki dodając łyżkę oliwy i marynujemy naszego kurczaka odstawiamy najlepiej około 1 godziny
Soczewice płuczemy w wodzie i odcedzamy
Do większego garnka dodajemy masło i rozgrzewamy dodajemy kurczaka 2 szklanki wody i gotujemy około 15 min
W tym samym czasie kroimy jedna cebule w kostkę smażymy oddzielnie na patelni bez tłuszczu i dodajemy razem z soczewicą
Dodajemy 3 szklanki wody i redukujemy około 30-40 minut musimy sprawdzić czy nie potrzebujemy więcej soli i przypraw w każdej chwili możemy se dosypać
10 min przed końcem dodajemy kozieradkę ,pamiętajmy o mieszaniu naszej potrawy
To danie podaje się z pieczywem Trid przepis znajdziecie na tej stronie
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania