poniedziałek, 6 czerwca 2016

Zupa- Flaki







Danie pochodzi ze wschodu Europy
Uwielbiam ta zupę



Składniki:
1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych
Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka 
2 marchewki
1 cebula
1 korzeń  pietruszki
1 seler korzeń 
Smalec 2 -3 łyżki
Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę)
4 kostki wołowe np. knor
Pieprz ,czerwona papryka ,liść  laurowy ,ziele angielskie, majeranek
Nie pisze ilości ponieważ każdy  ma swój smak

Sposób:
Flaki myjemy i gotujemy  około 30 minut
Zlewamy Wodę płuczemy flaki i myjemy  garnek
Raz jeszcze wstawiamy flaki i gotujemy około 30 min dodajemy kostki wołowe, liść  laurowy, ziele angielskie
Następnie  warzywa  pokrojona marchew przeciętna  pietruszka na pół  i seler
*W miedzy czasie kroimy w drobna kostkę  cebule i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu musimy ja spalić delikatnie
Dzięki temu zapach i smak wzmocniony
Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe
Wszytko gotujemy około  30 min
Teraz  zagęszczamy zupę
*Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę na brązowy kolor
Podlewamy mąkę naszą  zupą  energicznie  mieszając musimy połączyć  mąkę  z wywarem okolo (1 litr)
Następnie  wlewamy wszytko do garnka.
Dodajemy
Dobrą  garść majeranku przetartego w naszych dłoniach,pieprz i słodka paprykę
Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 20-30 minut
Ponieważ   musimy zlikwidować  posmak mąki
Natka pietruszki na sam koniec
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania