czwartek, 16 czerwca 2016

Spaghetti



Spaghetti  i milion  jego odsłon

Składniki:
0.5kg mięsa  mielonego tym razem użyłam  z indyka
1 jajko
1 bułka  sucha namoczona w wodzie
1/2 główki  czosnku
1 średnia  cebula
Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku
0.5 kg świeżych  pomidorow  obranych ze skórki
Żeby  bylo łatwiej  polewamy  ja gorąca  wodą skórka  łatwiej  zejdzie

SPOSÓB:
odciskamy bułkę  z nadmiaru wody ,dodajemy do miesa wraz z czosnkiem przetartym na prasie  i startej na tarce cebuli.
Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę
Ostawiamy mięso  najlepiej na kilka godzin do lodówki

Zabieramy sie za sos
Pomidory obrane blendujemy
Dodajemy troche wody i dalej bledujemy
Następnie  gotujemy   na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam prócz  przypraw dodac również  czosnek
Bazylia  tymianek oregano to właśnie  one daja aromat naszej potrawie
PAMIETAJMY  nie dodajemy świeżej  bazyli bo zepsujemy smak
Świeża  nadaje sie tylko do dekoracji
Smażymy  nasze mięso  do czasu az nie bedzie surowe  jesli macie dobra patelnie unikajcie olejów  czy tłuszczów  ja zawsze smaże bez
Dlaczego???
Nie lubie łączenia  sosu z olejem ktory później  pływa  mi na wierzchu
Makaronu nie odcedzamy
Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki temu makaron będzie  lepiej łączył  sie z sosem

Gdy mięso  jest gotowe dodajemy nasz sos  mieszczamy tak by połączyć  dokładnie  i dusimy okolo 15 min na wolnym ogniu
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania