czwartek, 16 czerwca 2016
Spaghetti
Spaghetti i milion jego odsłon
Składniki:
0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka
1 jajko
1 bułka sucha namoczona w wodzie
1/2 główki czosnku
1 średnia cebula
Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku
0.5 kg świeżych pomidorow obranych ze skórki
Żeby bylo łatwiej polewamy ja gorąca wodą skórka łatwiej zejdzie
SPOSÓB:
odciskamy bułkę z nadmiaru wody ,dodajemy do miesa wraz z czosnkiem przetartym na prasie i startej na tarce cebuli.
Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę
Ostawiamy mięso najlepiej na kilka godzin do lodówki
Zabieramy sie za sos
Pomidory obrane blendujemy
Dodajemy troche wody i dalej bledujemy
Następnie gotujemy na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam prócz przypraw dodac również czosnek
Bazylia tymianek oregano to właśnie one daja aromat naszej potrawie
PAMIETAJMY nie dodajemy świeżej bazyli bo zepsujemy smak
Świeża nadaje sie tylko do dekoracji
Smażymy nasze mięso do czasu az nie bedzie surowe jesli macie dobra patelnie unikajcie olejów czy tłuszczów ja zawsze smaże bez
Dlaczego???
Nie lubie łączenia sosu z olejem ktory później pływa mi na wierzchu
Makaronu nie odcedzamy
Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki temu makaron będzie lepiej łączył sie z sosem
Gdy mięso jest gotowe dodajemy nasz sos mieszczamy tak by połączyć dokładnie i dusimy okolo 15 min na wolnym ogniu
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania