piątek, 3 czerwca 2016

Trid -Maroko



Trid jest  odpowiednikiem tak jak by naszych naleśników w Maroko i je się go na śniadanie z dżemem czy powidłami powidłami ale jest również dodatkiem zamiast np. ziemniaków do głównych potraw jak np.R'fissa i wiele innych .
Nie ma przy tym dużo pracy ale dla początkujących osób takich jak ja jest to wyzwanie, bo dopiero zaczynam poznawać kuchnię Marokańską


Składniki:
500g mąki pszennej
200g semolina
łyżka  soli
woda tak by ugnieść ciasto

Sposób:
Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później)
Sól,i woda
Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto.
gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa
 pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut.


1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić by dodać ten specyfik do dania głównego jak R'fissa ,ale my dziś tego nie robimy.



2.Tak ma wyglądać placek po naszej ingerencji.





Czyli bieżemy jedną kuleczkę  i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi.
Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić .
Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi obok ta sama zasada.
Na pierwszego placka sypiemy troszkę Samoliny po całości,dosłownie trochę.
Drugi nakładamy na niego,i delikatnie palcami sklejamy brzegi by mieć pewność że nam się nie rozwarstwi.
Rozgrzewamy patelnię dodając troszkę oleju najlepiej posmarować pędzelkiem.
I pieczemy około 2 minut z każdej ze stron.
To wszystko .
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania