piątek, 22 lipca 2016

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie
ViolaPassion 
Przedstawiam wam kochani następny posiłek z mego dzieciństwa.
Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby.
Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki.
Zapraszam was w tą podróż w czasie.

Składniki
0.5 kg kurek
1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę
1/2 pęczka natki  pietruszki
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła
Śmietana 18%
Sól,pieprz do smaku
Szczypta większa tymianku świeżego

Sposób;
Kurki myjemy delikatnie i osuszamy następnie większe kroimy drobno.
Pietruszkę tymianek i koperek siekamy również drobno .
W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy cebulę i szklimy.
Następnie dodajemy kurki do chwili gdy puszczą sok.
Następnie dajemy śmietanę,koperek,Pietruszkę, tymianek sól i pieprz tuszymy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje.
Polecam podać z pieczywem czosnkowym.
Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania