I wygrałam !!!!
Jestem dumna i szczęśliwa
Wygrana tutaj
ViolaPassion |
Wspaniałe wykwintne danie.
Mule z kurkami w białym winie.
Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych.
Kurki są to leśne grzyby.
NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się do sklepu.
Składniki:
300g kurek
12 muszli
Natka pietruszki drobno posiekana
1 dymka drobno posiekana
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
120 ml białego wino
100 ml przegotowanej wody
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka czabru
Pieprz,sól do smaku
Sposób:
Mule zalewamy zimną woda i płuczemy trzy razy za każdym razem w nowej wodzie
Usuwamy wąsy i pąkle.
Otwarte wrzucamy!!!
Ugotować mule w osolonej wodzie wrzucamy je do wrzątku gotujemy około 7 minut,musimy wstrząsnąć garnkiem z dwa razy, po około 5 min.powinne się otworzyć.
Zlewamy i odcedzamy.
W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy Oliwę z oliwek ,dymkę ,czosnek ,czamber,cebule i szklimy.
Często mieszając dodajemy wino i Wodę redukujemy .
Wino musi wyparować
Następnie dodajemy kurki i dwie łyżki posiekanej Pietruszki na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy kurki są miękkie dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy i już.
Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania