czwartek, 21 lipca 2016

Mule w kurkach na białym winie

Pierwszy mój konkurs kulinarny w którym brałam udział.
I wygrałam !!!!
Jestem dumna i szczęśliwa
Wygrana tutaj
Mule z kurkami
ViolaPassion

Wspaniałe wykwintne danie.
Mule z kurkami w białym winie.

Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych.
Kurki są to leśne grzyby.
NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się  do sklepu.


Składniki:
300g kurek
12 muszli
Natka pietruszki drobno posiekana
1 dymka drobno posiekana
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
120 ml białego wino
100 ml przegotowanej wody
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 łyżki  śmietany 18%
1 łyżka czabru
Pieprz,sól do smaku

Sposób:
Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy za każdym razem w nowej wodzie 
Usuwamy wąsy i pąkle.
Otwarte  wrzucamy!!!
Ugotować mule w osolonej wodzie wrzucamy je do wrzątku gotujemy około 7 minut,musimy wstrząsnąć garnkiem z dwa razy, po około 5 min.powinne się otworzyć.
Zlewamy i odcedzamy.
W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy Oliwę z oliwek ,dymkę ,czosnek ,czamber,cebule i szklimy.
Często mieszając dodajemy wino i Wodę redukujemy .
Wino musi wyparować
Następnie dodajemy kurki i dwie łyżki posiekanej Pietruszki na małym  ogniu pod przykryciem.
Gdy kurki są  miękkie  dodajemy sól  i pieprz do smaku mieszamy i już.
Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania