środa, 20 lipca 2016

Słodko- kwaśna Zupa Tajska z owocami morza

Zupa Tajska
ViolaPassion

Wspaniała lekka i orzeźwiająca zupa w sam raz na upały które również pokazały się na Wyspach.
Szybka do zrobienia .
Całe  przyjemne 20 minut.
Rewelacja gdy jest tak gorąco i nie chce stać się przy garach.


Składniki
Owoce morza  mieszanka 300g
(Kalmary,krewetki,małże)
1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 szczypiorku
3 ząbki czosnku przekrojonego na 4 części
Jedna limonka
1/2 cebuli pokrojonej w Kostkę
4 łyżki kiełków bambusa
4 małe kukurydze
2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta)
6 łyżek sosu  sweet Chilli
6 łyżek sosu Chilli z Imbirem
1 świeża papryka  chilli
3 łyżki masła
1 litr przegotowanej wody
Sól,pieprz
Dla wzmocnienia smaku możemy dodać  kostkę rosołowa


Sposób:
Masło ,szczypior,czosnek ,cebule kukurydze i pietruszkę Smażymy w garnku.
Mieszamy często po 2 minutach dodajemy nasze owoce morza i dusimy kolejne 5 minut.

Dodajemy sól,pieprz sok z połowy limonki
Następnie wlewamy wodę uprzednio ugotowana około litra .
Dodajemy papryczkę chilli ,paprykę słodka
I nasze kiełki bambusa.
I gotujemy następne 10 minut na średnim ogniu.
Podajemy z makaronem ryżowym albo Noodles.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania