niedziela, 10 lipca 2016

Pasztet z Dzika

Pasztet z dzika
ViolaPassion
Szlacheta dziczyzna
Uwielbiam.
Robiłam  już pasztet z Sarny ( znajdziesz na blogu ) był wspaniały.
Nie miałam  szczęścia żeby znaleźć mięso  z Dzika w UK nie jest łatwo ale,
w końcu  udało  się.


Składniki:
200g mięsa  z Dzika
200 g mięsa z gęsi  (może być udo)
200g boczku surowego
(Gramatura nie jest za duża ponieważ  tylko ja jadam takie delicje)
1 sucha bułka namoczona w mleku
3 ząbki czosnku
1 cebula średniej wielkości
1 marchew
1 pietruszka korzeń
1 seler korzeń
1 gałązka świeżego  rozmarynu
2 listki laurowe
Kilka ziaren  owocu jałowca
Sól,pieprz
2 łyżki  gęsiego smalcu
2 świeże jajka

Wino czerwone -do marynaty


Sposób:
Mięso z Dzika marynujemy na całą  noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu.
Następnego dnia
Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine)  myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki  i umieszczamy w większym garnku.
Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę  rozmarynu,owoc jałowca.
Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy  około  1.5 -2 h wszytko razem.
Od czasu do czasu mieszając.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek .
Pozostawiamy do wystygnięcia.

Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami.
Bulionu nie zlewamy.

Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy .
Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka .
Sól,pieprz do smaku.

Układanie  w foremki:
Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta.
Następnie  umieszczamy mięso,aby uniknąć spalenia  wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek  na wierzch.
To wszytko.
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania