sobota, 9 lipca 2016

Ryba po Grecku






Ryba po Grecku
ViolaPassion


NAZWA TA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z GRECJĄ 
TAK JAK  LODY Z AUTOMATU Z WŁOCHAMI
PO PROSTU JEST TO RYBA W SOSIE

Składniki:
Filety z dowolnej białej ryby.
Ja dodałam około 300g
1i1/2 cebuli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki soku pomidorowego
pieprz,sól do smaku
2 łyżki Bazyli suchej
1 łyżka cukru  w razie konieczności
1 jajko
2 szklanki mąki
oliwa
(są również wersje z dodatkiem marchewki ,ja jednak wolę tylko z cebulą)
Sposób:
Rybę myjemy ,oczyszczamy  i posypujemy solą,pieprzem, i panierujemy w rozklepanym jajku a następnie w  mące.(przepis dokładny na moim blogu)
Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy.
Gdy ryba jest usmażona odstawiamy do wystygnięcia.
Ja zawsze odsączam papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu.
WAŻNE!!!!!!!!
NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCEJ RYBY  SOSEM  CZY ZALEWĄ PONIEWAŻ ROZSYPIE SIĘ NAM.
Zabieramy się za sos.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Następnie smażymy na oliwie.
Musimy zeszklić,następnie dodajemy sok,przecier,pieprz i bazylię i łączymy,redukując na małym ogniu.
Gdy sos jest bardzo gęsty możemy dodać więcej soku pomidorowego,albo przegotowanej wody,i cukier.
Następnie warstwami w szklanej misce lejemy trochę sosu i kładziemy rybę, sos i znów rybę, starajmy się rozprowadzić sos, po rybie gdy już  ułożymy całą rybę wylewamy nasz sos po wierzchu.
(rybę zalewamy gorącym sosem)
Pozostawiamy do wystygnięcia,następnie do lodówki najlepiej na całą noc ponieważ ryba musi się połączyć z sosem.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania