wtorek, 5 lipca 2016

Zupa-krem ogórkowa

Zupa-krem ogórkowa
ViolaPassion


Składniki:
Kilka kiszonych ogórków około 0,5 kg
3 duże ziemniaki
1 marchew
koperek świeży 
śmietana 18%  do zupy (śmietana musi być rzadka)
2 kostki rosołowe 
Jeśli jesteś mięsożerny jak ja  możesz ugotować bulion na mięsie,i pózniej je zmiksować razem z zupą.
2 łyżki masła 
sól,pieprz
(można dodać sok z ogórków dla wzmocnienia smaku,radzę zrobić to przed dodaniem kostek rosołowych czy soli,ponieważ sok jest również słony)
Grzanki

Sposób:
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
Tarkujemy marchewkę na tarce o małych oczkach.
Ogórki kiszone zetrzeć musimy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej  dodajemy masło, wrzucamy ziemniaki , podsmażyć musimy chwilę, mieszając.
Przekładamy ziemniaki do garnka, wlewamy około 6 szklanek  wody (albo nasz wywar mięsny)
 i  dodajemy kostki rosołowe .
 Gotujemy przez 15 minut.
Następnie  starte ogórki kiszone i tarkowaną marchew i gotujemy  kolejne 20 minut.
Zmiksować musimy zupę , dodajemy śmietanę , i na koniec koperek. 
Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania