wtorek, 26 lipca 2016

Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa

Zupa Tajska z kapustą  Pak Choi i śmietaną kokosowa
 ViolaPassion
Następna odsłona zupy idealnej.
Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli


Składniki:
300g mieszanki owoców morza
1 korzeń  wasabi
Trawa  cytrynowa pokrojona drobno
4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby
Kilka małych cebulek perłowych
1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę
2 główki kapusty Pak Choi polecam małe
1 litr bulionu najlepiej rybnego może być z kurczaka
1/2 szczypiorku drobno posiekanego
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
3 ząbki czosnku przekrojonego na pół
1 korzeń imbiru przeciętny na pół
6 malutkich kukurydz
2 limonki (sok)
1 garść kiełków bambusa
6 łyżek śmietany kokosowej
2 łyżki masła
300 ml. sosu sweet Chilli
5 łyżek imbir&chilli
2 papryczki chilli pokrojona drobno
3 baby słodkie papryki pokrojone cienko
Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu


Sposób:
Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając.
Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut.
Zalewamy bulionem dodajemy resztę składników , oprócz śmietany.
I dusimy pod przykryciem 10 minut
Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Podajemy z makaronem .
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania