![]() |
ViolaPassion |
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
100 g masła
250 ml mleka
4-5 żółtek
nasionka z 1 laski wanilii
Nadzienie:
200 g wiśni
4 opakowania zupy Profi wiśniowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 2 – 3 łyżki brązowego cukru
200 g wiśni
4 opakowania zupy Profi wiśniowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 2 – 3 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru najlepiej grubszego
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 roztrzepane jajko(dodatkowo)
1 łyżka mleka (dodatkowo)
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru najlepiej grubszego
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 roztrzepane jajko(dodatkowo)
1 łyżka mleka (dodatkowo)
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku (1/2 całkowitej ilości – czyli około pół szklanki), dodajemy po łyżce mąki i cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż rozczyn podrośnie.
Resztę mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wanilii, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, na końcu wlewamy przestudzone masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką.
Kulę ciasta wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.
Zabieramy się za nadzienie
Odcedzamy nasze wiśnie z zupy Profi (zostawiamy trochę około szklanki zupy) wybieramy makaron
i gotujemy na małym ogniu dodając pół szklanki cukru i świeżych wiśni.
Redukujemy aż woda wyparuje i blendujemy nie za mocno pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy.
Zabieramy się za nadzienie
Odcedzamy nasze wiśnie z zupy Profi (zostawiamy trochę około szklanki zupy) wybieramy makaron
i gotujemy na małym ogniu dodając pół szklanki cukru i świeżych wiśni.
Redukujemy aż woda wyparuje i blendujemy nie za mocno pozostawiamy do wystygnięcia.
Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, i formujemy zgrabny wałeczek następnie dzielimy nożem na 14-16 części w miarę równych części.
Robimy po dwa otwory w bułeczce odwrotną stroną np. widelca czy łyżki.
I wciskamy przygotowane wiśnie.
Układamy na blasze, łączeniem do dołu, w sporych odstępach (po około 8 szt. na blaszkę).
Robimy po dwa otwory w bułeczce odwrotną stroną np. widelca czy łyżki.
I wciskamy przygotowane wiśnie.
Układamy na blasze, łączeniem do dołu, w sporych odstępach (po około 8 szt. na blaszkę).
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).
Kiedy bułeczki ładnie wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut. …
Smacznego!
www.profi.com.pl.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania