niedziela, 28 sierpnia 2016

Kopytka z boczkiem




Kopytka
ViolaPassion





Polskie danie.
Nic nam w kuchni nie może się marnować.
Obrałam za dużo ziemniaków , i jest kolejne danie ;-)

Składniki:
1 kg sypkich ziemniaków
130 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Zasmażka -boczek i cebula drobno pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
Może być sama cebula


Sposób:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy  Nie przykrywamy niczym , niech odparują.
Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek,  grubość palca
delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.
Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Dodajemy partiami
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki  musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i  wyławiamy je łyżka cedzakową .
Polewamy zasmażką z boczku i cebulki.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania