ViolaPassion |
Polskie danie.
Nic nam w kuchni nie może się marnować.
Obrałam za dużo ziemniaków , i jest kolejne danie ;-)
Składniki:
1 kg sypkich ziemniaków
130 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Zasmażka -boczek i cebula drobno pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
Może być sama cebula
Sposób:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy Nie przykrywamy niczym , niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek, grubość palca
delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.
Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Dodajemy partiami
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i wyławiamy je łyżka cedzakową .
Polewamy zasmażką z boczku i cebulki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania