sobota, 20 sierpnia 2016

Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą

thai zupa z krewetką i polędwiczką
ViolaPassion

Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką.

Składniki:( 8 osób)


Składniki:
300g krewetek królewskich
8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki
3 łyżki masła
2 łyżki pokrojonej Okry
sok z jednej limonki
6 łyżek kiełków bambusa
1 kapusta Pak Choi opalona na patelni
1 szczypiorek drobno posiekany
2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej
2 zielone papryczki chilli
1/2 korzenia imbiru
2 butelki sosu Sweet Chilli małe
1 saszetka sweet chilli z imbrem
Bulion drobiowy 1.5 L.
2 łyżki pasty czosnkowej
2 łyżki pasty imbirowej
2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona

Sposób:
Sokiem z limonki zalewamy krewetki
W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min)
Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min)
Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi.
Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem.
Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą.
Gotujemy 10 minut pod przykryciem
Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania