![]() |
ViolaPassion |
Tak dobrze czytasz pierwsza
Jestem człowiekiem takim jak Ty !!!!, i wciąż się uczę.
A ciasta i desery są moją słabą stroną,i mówię o tym z ręką na sercu.
Zamierzam to zmienić. ;-)
Ku memu zdziwieniu każdy z Tartą se poradzi.
W dodatku to ciasto nie ma ograniczeń.!!!!
Możemy ją faszerować wszystkim, to tylko nasza wyobraźnia tu decyduje
Można owocami, owocami ze śmietana ,mięsem, serem, itp.
Składniki :na jedną formę
250 g mąki
troszkę soli (mała szczypta)
125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone
1 łyżka oleju
70 ml wody
owoce mix w tym przypadku mrożone : porzeczki ,maliny ,jeżyny, jagody
Sposób:
Mąkę ,masło, sól, olej woda (nie wszystko)
Łączymy za pomocą robota, lub ręcznie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie,
w razie potrzeby stopniowo dodajemy resztę wody.
Chłodzimy ciasto.
Najlepiej w zamrażarce.
To ciasto nie lubi ciepłej ręki.
Rozwałkowujemy ciasto, i wkładamy do formy.
Zakrywając brzegi.
Nadmiar ścinamy nożem.
Rozgrzewamy piekarnik na 200C
Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową .
Polecam czymś przykryć folię po to by ciasto nie wyrastało nam w dzienny sposób.
Np, rozsypujemy po całości 3 garście fasoli.
I wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Następnie ściągamy folie, i rozsypujemy nasze owoce.
Pieczemy kolejne 5-7 minut
Kurczę dałam radę!!!
Tym bardziej poradzisz sobie Ty
Buziaki smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania