poniedziałek, 5 września 2016

Mus - konfitura z wiśni peruwiańskiej z figa i śliwką kalifornijską


Konfitura
ViolaPassion 

Kolejna konfitura.
Wymyślona o tako na poczekaniu
Szukałam czegoś do mięsa, a akurat te produkty miałam pod ręką.
Stąd też się wziął ten mus  który jest wspaniały do mięsa jak i do kanapki.

Bardzo prosty przepis : 1 słoik 
5 fig
10 wiśni peruwianskich
Garść śliwki suszonej kalifornijskiej
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1/2soku z limonki

Owoce myjemy .
Kroimy w krążki figi ,dodajemy cała wiśnie i śliwke.
Zasypujemy szklanka cukru.
Pozostawiamy na dwie godziny .
Dodajemy sok z limonki .
I gotujemy na małym ogniu .
W razie potrzeby co chwilę dolewamy troszkę wody .Nie wiecej niż szklanka na ta gramature .
Gotujemy okolo 45 minut na małym ogniu.
Woda musi wyparować.
Wtedy nasza konfitura zgestnieje.
Blendujemy
Słoiczek wekujemy
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania