![]() |
ViolaPassion |
Jadłam go po raz pierwszy i powiem wam że jest warty grzechu.
Bardzo podobne do wołowiny, ale pozostaje to dalej mięsem drobiowym.
Jest soczyste i kruche .
Nie posiada wiele tłuszczu , jest zdrowe , zawiera mało cholesterolu bogate jest w proteiny i dużo kwasu arachidowego .
Ten kwas jest niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i wspomaga bardzo odporność organizmu.
Zbiliżone jest do mięsa indyczego, jest chudsze niż kurczaczek.
Piszę tyle o nim bo zakochałam się w tym mięsie .
I będę go jadać częściej .
Aczkolwiek czekam jeszcze na mięso: z krokodyla ,kangura, węża i pająka .
Nie oznacza to że mam kuku na muniu .
Tylko oznacza to jak bardzo jestem spragniona i ciekawa innych smaków.
Składniki;
2 steki ze Strusia
Marynata:
4 łyżki oleju musztardowego
4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej
2 łyżki wody różanej
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pieprzu świeżego mielonego
2 szczypty soli
2 łyżki octu balsamicznego z fig
Składniki do kaszy :
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1/2 szczypiorku drobno posiekanego
1/4 ogórka zielonego
kilka czarnych oliwek
2 cebule prażone warstwami na patelni
1 torebka kaszy jaglanej
Sposób:
Kaszę jaglana gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem.
Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy.
Sposób na steki:
Wszystkie składniki do marynaty łączymy i marynujemy nasze steki.
Pod przykryciem w szklanym pojemnikiem zostawiamy na około 4-5 godzin.
Następnie steki smażymy około 4-5 minut z minut każdej ze stron
Ja użyłam grilla elektrycznego i smażyłam 4.5 minuty .
Potrawe możemy podać z musem z wiśni peruwianskiej i figi
Przepis Tutaj
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania