czwartek, 1 września 2016

Zupa gulaszowa-GULYASLEVES

Zupa gulaszowa-GULYASLEVES
ViolaPassion
Super sycąca zupa gulaszowa
Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna .
Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec.
GULYASLEVES taką nosi nazwę
Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału.
Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy.
Czasem na dobre tak jak i tu.




Składniki:
1 kg łopatki może być wołowina
1 marchew
2 białe cebule
2 czerwone cebule
1 papryka pomarańczowa
1 papryka czerwona
2 cukinie
2 duże  pomidory najlepiej z puszki
1/2 pora
700 g pieczarek
smalec , albo olej
4 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 kostka wołowa
6 ząbków czosnku ( może być w proszku)
4 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżki papryki ostrej
kminek do smaku
pieprz

Sposób:
Mięso myjemy , oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę.
Następnie marynujemy w :czosnku , majeranku , tymianku
W między czasie kiedy mięso się marynuje kroimy warzywa tak jak na zdjęciu.
Kawałki nie mogą być za małe ani za duże.
W dużym garnku rozgrzewamy smalec , albo olej i smażymy mięso na ciemno-brązowy kolor .
Następnie dodajemy cebule (szeroka kostka) marchew i smażymy dobre 10 minut, dodajemy liść laurowy
Podlewamy wodą tak by zakryć i dusimy 20 minutek.
Następnie dodajemy pieczarki i po następnych 20 minutach paprykę , cukinie ,pomidory , kostkę rosołową, i resztę składników:
kminek, pieprz wszystkie papryki w proszku .
Pamiętajmy o podlewaniu wodą zawsze wszystko musi być nią zakryte centymetr nad.
Dusimy kolejne 15-20 minut.
Smacznego
































2 Pora na pomidora!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania