środa, 5 października 2016

Rigati Tricolore Fructti Di Mare


Fructti Di Mare
ViolaPassion


Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej będą zachwyceni.
Wyborny trzy kolorowy makaron , owoce morza , czarne oliwki połączone z owocem granatu.
Jak dla mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym.
Wspaniałe danie w 30 minut !!!!
Jak to??????
No tak to, zaufaj mi  ;-)


Składniki:

Makaron 
0.5 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki )
100 ml białego półwytrawnego wina
3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki bazylii suszonej
1 łyżka oregano
4-6 łyżek owocu granatu
sól, pieprz świeżo mielone
kilka oliwek drobno pokrojonych
garść szczypiorku do dekoracji
kilka łyżek drobno tartego sera dowolny
0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki

Sposób:
Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy .
Zlewamy wodę ale nie odcedzamy przepis wcześniej mówiłam dlaczego nie możemy pozbawić makaronu nawilżenia z wody w której się gotował .
Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy .
Roztapiamy masło , dodajemy czosnek ,wino i redukujemy .
Gdy wino zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę .
Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy  wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny obiad .
Posypujemy owocem granatu, szczypiorkiem , oliwkami i serem

Można ?????
Pewno że można !!!
Buziaki i Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania