środa, 5 października 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą


                                         

                                          



Spagetti



Moja rodzina Kocha Się w makaronach.
Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero  na wakacjach w Rzymie .
Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii  .
Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach.
I chwała nam za to !!!
Za to że, kreatywnie możemy "przerobić" każdą kuchnię i smakować ją tak ,
jak by była naszą tradycyjną potrawą .
To jest kolejny konkurs w którym biorę udział i w którym ma królować makaron.
Więc jest to czas i pora by znów poeksperymentować .


+


Składniki:
Makaron Spaghetti
0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego
4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa
1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach
sól, pieprz grubo mielone do smaku
zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość  wedle swego smaku
Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan  ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia



Składniki do sosu:
1 kg pomidorów słodkich  zaparzonych i obranych ze skórki zmiksowanych w blenderze
2 pomidory również obrane ze skórki , zaparzone i   pokrojone w kostkę
1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę
2 małe szalotki również pokrojone drobno
4 ząbki czosnku przekrojony na 4
sól morska i pieprz grubo mielone
suszona bazylia i oregano do smaku
100 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób:
Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa
Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce .
Wyrabiamy mięso tak by połączyć wszystkie składniki.
Odstawiamy na kilka chwil.

Następnie w rondelku z podwójnym dnem na oliwie z oliwek szklimy cebulę i szalotkę dodajemy czosnek i często mieszając podsmażamy około 5 minut ,tak by nie usmażyć czosnku ponieważ stanie się gorzki.
Dodajemy białe wino odrobinkę wody i redukujemy dodając przecier z naszych pomidorów wino musi nam wyparować.
Do smaku dodajemy bazylię i oregano sól i pieprz w razie konieczności możemy dodać szczyptę cukru.
Sos dzielimy na dwie równe  porcje jedna połączymy z mięsem a druga z makaronem
Pomidory pokrojone w kostkę zostawiamy .

Teraz czas na mięsko
Rozgrzewamy patelnię nie dodajemy tłuszczów
Smażymy często mieszając na brązowy kolor ,zalewamy połową naszego  sosu i łączymy na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania dodajemy pomidorki które nam zostały.
Gotując nie dłużej niż 5 kolejnych minut , ponieważ chcemy by pomidory zachowały swój kształt.
Makaron gotujemy wedle przepisu ,w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy
polecam al dente.

W między czasie kroimy Pancette w kosteczkę i smażymy na patelni nie dodając tłuszczów.
Ugotowany makaron wyciągamy za pomocą łapki do tego przystosowanej
Tym samym odsączając z nadmiaru wody ,ale nie dosadnie ponieważ sos z makaronem połączy się tylko wtedy gdy makaron będzie wilgotny. 
Łączymy z resztą sosu ,delikatnie mieszając.
Wykładamy na talerz ,dodając nasze mięso .
Dekorujemy Pancettą , parmezanem, pietruszką i kukurydzą
Smacznego







        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania