poniedziałek, 3 października 2016

Zupa krem z marchwi z dodatkiem dyni


Zupa-krem
ViolaPassion



Wiem dawno mnie tu nie było
Za co was serdecznie przepraszam ,życie trochę mi się po komplikowało.
Problemy odebrały mi możliwość pisania dla was.
Ale już jestem :-*
Na początek Wspaniała pożywna i zdrowa zupa-krem


Składniki:
1 kg marchwi
1 mała dynia piżmowa
2 cebule
3 łyżki masła
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku
750 ml-1 L bulionu może być z kostki rosołowej


Obieramy marchew ,cebulę i dynię kroimy w nierówną dużą kostkę .
W garnuszku z podwójnym dnem roztapiamy masło i dodajemy cebulę.
Szklimy i dodajemy marchew i dynię często mieszamy .
Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem .
Pamiętajmy że warzywa powinny być zalane 2 centymetrową  warstwą  bulionu NAD
Jest to bardzo ważne ponieważ zupa musi mieć gęstą konsystencję .
Dodajemy gałkę ,pieprz ,sól
Gdy warzywa są miękkie , miksujemy blenderem .
I gotujemy jeszcze chwilę .
Posypujemy natką pietruszki
Smacznego

Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania