niedziela, 27 listopada 2016

Sążaki na bazie Tajskiej


SĄŻAKI NA BAZIE TAJSKIEJ
ViolaPassion



Wspaniała zdrowa i uniwersalna przekąska ,która pobudzi nasz apetyt i na chwilę zaspokoi głód.
Z makaronem ryżowym możemy podać jako danie główne .
Sążaki przepyszne owoce morza , które przygotuje każdy z nas .

Składniki bazy:
200g mix owoców morza (może być mrożona )
3 łyżki masła
2 łyżki pokrojonej Okry
sok wyciśnięty z jednej limonki
4 łyżeczki kiełków bambusa
1 kapusta Pak Choi opalona na patelni
1 szczypiorek drobno posiekany
3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej
2 zielone papryczki chilli
1/2 korzenia imbiru
2 butelki sosu Sweet Chilli małe
1 saszetka sweet chilli z imbirem
Bulion drobiowy 0.5 L.
2 łyżki pasty czosnkowej
2 łyżki pasty imbirowej
2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona

Składniki (przegrzebki)

12 Przegrzebek
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koperku
3 łyżki masła klarowanego
sól cytrynowa
Sposób baza :
Sokiem z limonki skrapiamy  owoce morza
W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min)
Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min)
Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi.
Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem.
Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka
Gotujemy 10 minut pod przykryciem
Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu.
Możemy zrezygnować z makaronu .
Przegrzebki:
Przegrzebki myjemy i oczyszczamy papierowym ręcznikiem
posypujemy solą i odstawiamy na kilka chwil.
Obieramy czosnek i przekrajamy na pół.
Pietruszkę i koperek siekamy drobno.
Rozgrzewamy masło na patelni , dodajemy czosnek , koperek ,pietruszkę i mieszamy.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Całość wykładamy małże układamy na talerzu na końcu, posypując całość koperkiem kiełkami czosnku i szczypiorkiem.
Smacznego









Kuchnia tajska 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania