niedziela, 15 maja 2016

Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie




Polędwiczka wieprzowa
ViolaPassion

Tak se podpisałam na tym zdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic.
Ale zacznijmy od 

Skladnikow :
-Jedna poledwiczka 400-500g
-olej jasminowy
-olej zwykly
-Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek
-Musztarda francuska kilka lyzeczek
-Torebka grzybow suszonych
-Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia
-Sol i pieprz do smaku
-kalafior (2 jaja , bulka tarta )
-male ziemniaczki w skórce
-szpinak
-cebula
-czosnek

SPOSOB:
Poledwiczke zamarynowalam w soli i czosnku na noc i :

1.oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd.

2.Robimy martnate :
Olej jasminowy 5 łyżek stolowych 
Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek
1/4 szklanki wina 
Koperek 
Prazone pieczarki 
Ziola 

3.Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku.
POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz.
(Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz
moja poledwiczka jest super )

4.Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej)
**Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana 
To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina ***
Smażymy porządnie

5.Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy.

6.Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic 
DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz.

7.Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca .

8.Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy

9.Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu.

10.Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku"
-gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki 
-kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej 
-smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink
****************************************
Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego 
****************************************
Po 10 minutach wrzucamy nasza poledwice w naczyniu żaroodpornym smarujac olejem jasminowym 
I w sumie po 30 minutach wyciagamy nasz pomysl na obiad z pieca w miedzyczasie podgrzewamy sos i finito 
Koperek do ozdoby i prazone pieczarki 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania