ViolaPassion |
Tak se podpisałam na tym zdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic.
Ale zacznijmy od
Skladnikow :
-Jedna poledwiczka 400-500g
-olej jasminowy
-olej zwykly
-Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek
-Musztarda francuska kilka lyzeczek
-Torebka grzybow suszonych
-Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia
-Sol i pieprz do smaku
-kalafior (2 jaja , bulka tarta )
-male ziemniaczki w skórce
-szpinak
-cebula
-czosnek
SPOSOB:
Poledwiczke zamarynowalam w soli i czosnku na noc i :
1.oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd.
2.Robimy martnate :
Olej jasminowy 5 łyżek stolowych
Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek
1/4 szklanki wina
Koperek
Prazone pieczarki
Ziola
3.Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku.
POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz.
(Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz
moja poledwiczka jest super )
4.Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej)
**Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana
To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina ***
Smażymy porządnie
5.Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy.
6.Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic
DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz.
7.Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca .
8.Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy
9.Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu.
10.Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku"
-gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki
-kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej
-smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink
****************************************
Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego
****************************************
Po 10 minutach wrzucamy nasza poledwice w naczyniu żaroodpornym smarujac olejem jasminowym
I w sumie po 30 minutach wyciagamy nasz pomysl na obiad z pieca w miedzyczasie podgrzewamy sos i finito
Koperek do ozdoby i prazone pieczarki
Smacznego
-Jedna poledwiczka 400-500g
-olej jasminowy
-olej zwykly
-Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek
-Musztarda francuska kilka lyzeczek
-Torebka grzybow suszonych
-Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia
-Sol i pieprz do smaku
-kalafior (2 jaja , bulka tarta )
-male ziemniaczki w skórce
-szpinak
-cebula
-czosnek
SPOSOB:
Poledwiczke zamarynowalam w soli i czosnku na noc i :
1.oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd.
2.Robimy martnate :
Olej jasminowy 5 łyżek stolowych
Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek
1/4 szklanki wina
Koperek
Prazone pieczarki
Ziola
3.Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku.
POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz.
(Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz
moja poledwiczka jest super )
4.Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej)
**Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana
To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina ***
Smażymy porządnie
5.Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy.
6.Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic
DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz.
7.Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca .
8.Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy
9.Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu.
10.Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku"
-gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki
-kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej
-smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink
****************************************
Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego
****************************************
Po 10 minutach wrzucamy nasza poledwice w naczyniu żaroodpornym smarujac olejem jasminowym
I w sumie po 30 minutach wyciagamy nasz pomysl na obiad z pieca w miedzyczasie podgrzewamy sos i finito
Koperek do ozdoby i prazone pieczarki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania