niedziela, 15 maja 2016

Szarlotka z pianka,jablkami i cynamonem




Szarlotka
ViolaPassion


Skladniki:

3 szklanki mąki
1i1/2 szklanka cukru
1 margaryna  temp. pokojowa
4 jajka
3 lyzki smietany 18 %
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Bulka tarta do posypania blachy 
1.5 kg jablek 
cynamon +cukier
Polecam rowniez zamiennik GOTOWIEC Ze SLOIKA  ''jablka z cynamonem prazone cukrem''firmy Stovit Fruta
Uzylam teraz pierwszy raz taki specyfik  ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona)




Sposób:
1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski.
Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania naszej blachy.



2.Smarujemy rozpuszczona margaryna blache.
3,Podsypujemy bulka tarta
4.Mieszamy nasze skladniki tak az masa stanie sie jednostajna
5. Dzielimy ciato na polowe,jedna czesc zamrazamy(bedzie
latwiej nam ja starkowac by uzyskac kruszonke)
Druga czesc formujemy na blaszce wazne by byly nierownosci.
6.Rozciagamy po calosci nasze jabluszka
7.Ubijamy sztywna piane z Białek ,dodając po malutku
pol szklanki cukru pamietajmy ze zalezy to od slodkosci jablek im sa kwasniejsze tym wiecej cukru mozna dodac
8.Piana zalewamy warstwe jablek
9.Grzejemy nasz piec 180 C fun
10.Na dużych oczkach tarkujemy nasze pod mrożone ciasto,
starając się rozciagnac po całości (jak nam nie wychodzi
możemy rozdzielać ciasto palcami tworząc nie regularne kulki,małe placki ).
11.Pieczemy okolo 45 min najpierw w temp 200C zmniejszając
do 150C po 20 min.Wył. piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku ok 15min
12.Posypujemy cukrem pudrem.
13.Do dekoracji użyżam laskę cynamonu,lody,bita śmietanę i szafran.
Mus jabłkowy-zawsze jabłka obieram ze skorki tarkuje na dużych oczkach dadaję cukier i cynamon do smaku.
Prażę około 30 min na wolnym ogniu.
Smacznego


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania