niedziela, 15 maja 2016

Faszerowane Zapiekane ziemniaki



Faszerowane ziemniaki
ViolaPassion

ziemniaki inaczej
ViolaPassion


Zapiekanki z ziemniaka z sosem czosnkowym
NA 5 OSóB


PRZEPIS:
DUZE ZIEMNIAKI 8 SZT
2 XCEBULA CZERONA
1 CUKINIA
1 PAPRYKA CZERWONA
1 PAPRYKA ZOLTA
ZOLTY SER
PEPPERONI
SZCZYPIOREK
BOCZEKPOR DO OZDOBY (pokrojony w nitki patrz zdj.obok)


SPOSOB:
*Ziemniaki myjemy nie obieramy ze skory
gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie
*wyciagamy i studzimy
*kroimy wszytkie skladniki na bardzo cienkie plastry
*gdy ziemniaki ostygly nacinamy badz wykrajamy troszke ziemniaka zeby wsadzic jak najwiecej naszego farszu radze gleboko nacinac
*okolo 3 do 4 ,,sznitek,,na jednego ziemniaka
*smarujemy oliwa wszytkie ziemniaczki
*do oporu wsadzamy nasz kolorowy farsz w przedzialki
*rozgrzewamy piekarnik do 230C fan najlepiej
*wsadzamy nasze ziemniaczki do pieczenia przykrywajac folia aluminiowa zmiejszajac temp.do 180 C
*pieczemy okol 45 min
**wazne jest zeby uprzednio ziemniak byl porzadnie podgotowany poniewaz wspaniale dojdzie nam w piekarniku i nie bedzie pol surowy

********************************************************
Boczek kroimy w kostke i smarzymy na patelni
ktoimy rowniez szypiorek bard:

1/2 KUBKA naturalnego jogurtu
tyle samo majonezu
i pol glowki czosnku bledujemy mozemy dodac po troszke koperkuzo cienko i pozostawiamy ,posypiemy nasze zapiekanki na sam koniec
uprzednio sypiac zolty tarty ser
*******************************************************

SOS CZOSNKOWY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania