wtorek, 19 lipca 2016

Duszony kurczak w warzywach

Duszony kurczak
ViolaPassion 

Następna wspaniała odsłona kurczaka.
Pieczony  ,gotowany ,smażony  czy grilowany .
Wspaniały  we wszystkich odsłonach.
Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny.
Miękki,soczysty i bogaty w smaku.

Składniki: 
1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki majeranku plus do marynaty
1 łyżka  tymianku
1/2 łyżki rozmarynu
1 kostka rosółowa
Sól,pieprz do smaku
4 łyżki smalcu
Kilka łyżek  oliwy z oliwek
3 ząbki  czosnku plus kilka do marynaty
Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia

Sposób:
Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą  noc.
Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso.
Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem
Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie.
Pieczemy około 30 min w 200°C
Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą  być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną one w naszym naczyniu) rozkładamy na naszym kurczaku, dodajac czosnek posypujac solą i słodka papryka.
Zamykamy i tuszymy około  1h w 180 °C
Musimy zrobić  w taki sposób by uniknąć  spalenia warzyw.
A my chcemy wydobyć z nich co najlepsze.
To wszytko.
Smacznego .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania