ViolaPassion |
Następna wspaniała odsłona kurczaka.
Pieczony ,gotowany ,smażony czy grilowany .
Wspaniały we wszystkich odsłonach.
Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny.
Miękki,soczysty i bogaty w smaku.
Składniki:
1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki majeranku plus do marynaty
1 łyżka tymianku
1/2 łyżki rozmarynu
1 kostka rosółowa
Sól,pieprz do smaku
4 łyżki smalcu
Kilka łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku plus kilka do marynaty
Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia
Sposób:
Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą noc.
Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i smarujemy wcieramy w mięso.
Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem
Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie.
Pieczemy około 30 min w 200°C
Następnie wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną one w naszym naczyniu) rozkładamy na naszym kurczaku, dodajac czosnek posypujac solą i słodka papryka.
Zamykamy i tuszymy około 1h w 180 °C
Musimy zrobić w taki sposób by uniknąć spalenia warzyw.
A my chcemy wydobyć z nich co najlepsze.
To wszytko.
Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania