wtorek, 19 lipca 2016

Ravioli z ricotta i szpinakiem

Ravioli
ViolaPassion 


Wyśmienite Włoskie  danie.


Składniki:

300g mąki przennej
3 jajka całe 
plus 2 same białka do posmatowania ciasta  
1 łyżeczka soli
3 łyżki wody
300g szpinaku
200g sera ricotta
4 łyżki parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól

Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody.

 Następnie odcedzamy.
Ser Ricotta możemy  drobno pokroić lub rozetrzeć widelcem, dodajemy  szpinak, następnie dodać 1 jajko i parmezan.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto:

Dodajemy  Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy  na godzinę.
Następnie ciasto musimy  podzielić na 4 części, każdą cienko musimy  rozwałkować. 
2 części posmarować trzeba białkiem z jajka 
,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu w równych odstępach.
 Przykrywamy drugą połową ciasta, docisnąć ciasto,delikatnie i musimy  pokroić na kwadraciki.
Boki pierożków zacisnąć razem. 
Gotujemy  w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu  aż wypłyną na wierzch. 
Możemy  podać  ze śmietanka ,sałata posypanym parmezanem,czy  sosem pomidorowym 
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania