ViolaPassion |
Wyśmienite Włoskie danie.
Składniki:
300g mąki przennej
3 jajka całe
plus 2 same białka do posmatowania ciasta
1 łyżeczka soli
3 łyżki wody
300g szpinaku
200g sera ricotta
4 łyżki parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody.
Następnie odcedzamy.
Ser Ricotta możemy drobno pokroić lub rozetrzeć widelcem, dodajemy szpinak, następnie dodać 1 jajko i parmezan.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto:
Dodajemy Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę.
Następnie ciasto musimy podzielić na 4 części, każdą cienko musimy rozwałkować.
2 części posmarować trzeba białkiem z jajka
,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu w równych odstępach.
Przykrywamy drugą połową ciasta, docisnąć ciasto,delikatnie i musimy pokroić na kwadraciki.
Boki pierożków zacisnąć razem.
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu aż wypłyną na wierzch.
Możemy podać ze śmietanka ,sałata posypanym parmezanem,czy sosem pomidorowym
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania