ViolaPassion |
Po raz pierwszy i nie ostatni na moim stole.
Rodzina zachwycona.
Składniki:
8 filetów z kurczaka
Opakowanie krewetek dużych
1 duża cebula pokrojona w pióra
1 szczypior pokrojony drobno
2 ząbki czosnku wyciśnięty na prasie
1 puszka włoskich pomidorów
6 łyżek czubatych korzenia selera drobno pokrojonego
2 łyżki masła
1 gałązka świeżego rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do makaronu
Makaron ugotowany
Sól,pieprz do smaku
5 łyżek białego wina
4 łyżki świeżego kopru i 2 plastry szynki parmeńskiej do makaronu
Sposób:
Piersi z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek
Gdy są gotowe odstawiamy je do garnka i na tym samym oleju z dodatkiem masła smażymy cebule,czosnek do zeszklenia.
Następnie dodajemy szczypior ,pomidory.
Sól,pieprz ,rozmaryn i wino białe.
Redukujemy około 10 minut
Następnie zalewamy piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem.
Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku tuż przed podaniem kilka łyżek oliwy z oliwek koperek i energicznie wstrząsamy
Możemy dodać podsuszona szynkę parmeńska pokrojona w Kostkę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania